SJUKVÅRD 

 
                             
 

Om man vill spara vikt på sin packning bör man inte göra det på sjukvårdsutrustningen. Det kan bli en gramsnålhet som kan straffa sig. Utöver personliga mediciner så rekommenderar jag att ta med utrustning för följande händelser.

  • Stukad fot
  • Sår, både skrubbsår och skärsår
  • Brännskador
  • Skoskav
  • Förkylning
  • Allergireaktioner
  • Djupare sår som behöver sys
  • Skoskav
  • Solbränna
  • Uttorkning- vätskeåterställning
  • Magbesvär

Personer med dålig rygg eller knän bör även ha med ett skydd för ryggen/knät.

Den vanligaste åkomman i främst fjällen är besvär med magen. Vet man med sig att man reagerar på frystorkad mat genom att få förstoppning, ta då med laxertabletter. Vanligast är dock att man drabbas av diarré, och visst finns det tabletter för det, men här rekommenderar jag ett gammalt husmorsknep som min vandrarkompis Anna lärt av sin mamma. Använd Kakao, helst så ren kakao som möjligt. Ta en matsked och blanda upp med lite vatten. Inte särskilt gott, men fungerar! Rekommenderas dock inte vid kräkningar.

 
 
 
 

Här redovisar jag hur min sjukvårdsutrustning ser ut inför en fjälltur. Det spelar ingen roll om det är en dagstur eller Sarekvandring, den är alltid med. Och givetvis ser jag över den inför varje tur och byter ut tabletter mm. Vad man möjligtvis kan komplettera med är sårtvätt, men här har jag medvetet valt bort det. När jag behöver tvätta ett sår kokar jag upp vatten och använder tvål och vatten.

Har jag tagit med mig en buff så kan den med fördel användas som mitella.

 

Erfarenheter från andra år säger att alla skall ha med mediciner för att klara en förkylning som varar hela turen! Snåla inte på Ipren/Alvedon.

 

Detta är vad jag kommer att ta med:


Zoomig nasal  (för migrän)

3st

Optiplast

1 rulle

Leukoplast (Fästtejp)

1 rulle

Skumgummiplatta till fötter

1

Plåster. Att klippa

1 dm

Plåster - vattentåligt

5 st

Compeed

1 förp

Blå förbandsbinda (veterinärlinda)

1

Synål

1

Otrivin

1 flsk

Brännskadeförband

1 förp

Strips för att tejpa igen sår

 

Steril kompress

2

Ventolin (astma)

1

Liniment

 

Kakao

I st filmburk

TABLETTER:

 

Rinexin

 

Alvedon

 

Ipren

 

Oxynorm   (för värk)

 

Resorb

6 st

Glöm ej personliga mediciner!!!                                                                              
 
 

 

 
 

Om den stora olyckan är framme så larma fjällräddningen på 112. Har ni inte mottagning, så använd larmknappen på nödsändaren alternativt skicka en löpare till närmaste fjällstuga där det finns nödtelefoner. Glöm inte att ta ut kordinater för var ni befinner er alternativt en exakt plats refererat till omgivningen.

      

Om Fjällräddarna kommer med helikopter, tänk på att inte rusa fram mot den innan motorn är avstängd.  Se däremot till att säkra all lös utrustning på marken så den inte virvlar upp när helikoptern landar. OM ni har utbildning i hur man dirigerar en HKp vid landning använd den, om inte håll er borta från en tänkt landningsplats. För att fördriva tiden mellan larmning och hämtning kan man med fördel ordna en landningsplats genom att plocka bort lösa stenar, grenar mm.

 
     
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN